Wednesday, February 23, 2011

Epiziotomija

Mnogo rezov presredka je opravljenih po nepotrebnem in dovolj (dosti) raztrganin je boljših kot rez!

Zakaj? Kako?
Testiraj z listom papirja ali kosom blaga.
Recimo,
...vzami klasičen list papirja (takšen za printanje) in ga nepoškodovanega primi za oba nasprotujoča si roba in vleci narazen.
Praviloma se ne zgodi nič.
Sedaj pa v isti kos papirja zareži s škarjami, primi za oba nasprotujoča si roba in vleci narazen.
Praviloma se papir še dodatno raztrga na predelu reza.

To je tako na hitro opisan princip testa s papirjem, ki dovolj dobro prikazuje posledice rezanja presredka.

Presredek je zelo sposobno tkivo, ki se v normalnih okoliščinah oz. se lahko pri zdravem, naravnem porodu poškoduje le minimalno. Vsekakor imajo babice z dolgoletnimi izkušnjami, ki so zagovornice naravnega poroda, izkušnje, da je le v 2-3% epiziotomija opravičena oz. "boljša" od naravne raztrganine.

Moja osebna izkušnja: 
Babica mi je, pri ogledu porodnih sob za moj drug porod, izjavila..., da obstaja 99% možnost, da bodo ponovno izvedli epiziotomijo, ker se bo brazgotina od prejšnje epiziotomije, sigurno raztrgala. 
In glej ga zlomka, izognila sem se klasičnemu porodnemu sistemu in še dva krat rodila brez raztrganin!

SZO priporoča, da se ne opravi več kot 10% epiziotomij.
V Sloveniji porodnišnice krepko presegajo ta procent (tudi nad 70% in najnižji procent je 30%). To so žalostni podatki! Ne, zaskrbljujoči!!!

Nekatere še vedno trdno verjamejo, da je epiziotomija bolje kot raztrganina.
Drage moje, ve si kar zatiskajte oči in verjamite v besede sistemu, ki je plačan za vsako epiziotomijo.

Ne me narobe razumet, spoštujem zdravnike, a slepo jim ne zaupam, ker so v sistemu, ki jim v veliki večini neomogoča, da prisluhne vsaki pacientki posebej oz. v našem primeru to sploh niso pacientka, saj nosečnica oz. mamica, ki rojeva ni bolana in ne rabi "viteza na belem konju", da jo reši.
Ženske znamo zelo lepo in čarobno same rodit!

Veliko porodničarjev pri naravnih porodih stoji v kotu (ali slika s fotoaparatom) in so na razpolago, če je res potrebno reševat življenja, do takrat pa se ne vmešujejo.

Posegi, intervencije, prisilne pozicije, potiskanje na ukaz, hormonsko neravnovesje (posledice nepotrebnih medikamentov, intervencij),… vse to povečuje možnost komplikacij pri porodu in s tem tudi raztrganine.
Če se mamica pri porodu počuti varno, sproščeno in uslišano, bo izkusila srečen porod.

Poglejte si statistiko in priporočilo SZOja, pa same ocenite ali v Sloveniji ni toliko nepotrebnih epiziotomij.
Epiziotomijo lahko testiramo z listom papirja, to primerjavo uporabljajo v zdravstvu, tudi zelo cenjeni zdravniki in drugo priznano medicinsko osebje. 
Morda vas bo presenetilo, ali pa tudi ne, da so nekoč v stari šoli za babištvo učili, da če ženska rojeva prvič morajo 100% izvest epiziotomijo. Ne gledat, ne spraševat, ocenjevat ali dvomit, reži. 
Tako so bile naučene. Žalostno, ali ne?
Jim lahko zamerimo? Ne. Mnoge so dobile izkušnje in so se nehale držati tega "pravila", kar je zelo pohvalno!!! Žal se kljub temu še nekatere tega "pravila" držijo.

Sistemu, ki uničuje sveto izkušnjo kot je porod in jo sprevrže v bolano zdravljenje, v tem pogledu, nima pravice spoštovanja. 
Obstajajo prekrasne porodnišnice, zdravniki, porodničarji, babice, ki se upirajo nehumanemu sistemu in so pravo blagostanje, a so nažalost izjeme, saj takšna prizadevanja, v takšnem sistemu, "požrejo" ogromno energije.

Res je, ni lahko slišati kako zelo lahko ali so nam v porodnišnici uničili magičnost poroda. Vem o čem govorim. Ni lahko. A če bomo ženske še naprej tiho, se stvari ne bodo izboljšale!
Še vedno bomo verjele, da je rezanje presredka vedno opravičeno in potrebno (je pa le v zelo redkih primerih!), verjele bomo, da je normalo, da nas nadirajo in ukazujejo kako in kdaj bomo rodile, da nam potiskajo otroka nazaj not, ker še niso pripravljeni, da nas napolnijo s kravjimi hormoni, češ "da se ne bomo mučile",...
Vse našteto so posegi, ki se jih s pravim načinom lahko lotimo nežno in naravno ter s tem dosegamo zelo srečen in enako uspešen efekt.

Babice in porodničarji, ki zagovarjajo naraven porod še nikoli niso doživeli, da bi se mamica tako raztrgala, da bi bila epiziotomija boljša (razen, če so za epiziotomijo imeli res tehtne razloge in njihova statistika je krepko pod 10% epiziotomij kot to priporoča SZO :)
Takšno porodno osebje zna žensko vodit, ji svetovat, ji bit v oporo in pomoč, tako, da je njena (možna) poškodba raztrganine bistveno manjša od poškodbe epiziotomije.

Ina May (zelo izkušena, revolucionarna babica)trdi: Če bi moški imeli presredek, bi se z njim sigurno bahali!


Zato drage ženske
Zaupajmo svojemu presredku, imejmo ga rade, spoštujmo ga in bahajmo se z njim!

5 comments:

  1. Ugotovili so tudi, da se raztrganine hitreje celijo, in ženske čutijo manj nelagodja zaradi brazgotine kot pa tiste, ki so imele epizotomijo.

    ReplyDelete
  2. Jaz osebno lahko rečen,da sem doživela oboje!Enkrat sem bila prerezana,enkrat ne...Pa sem imela veliko hujše težave,kot če bi me prerezali,v...Bile sem raztrgana vse tja do danke in je blo fuuul slabše kot prvič ker sem bila prerezana...Poškodbe 3 in 4 stopnje..Hvala bogu se je vse dobro uredilo,lahko pa bi imela hude posledice!

    ReplyDelete
  3. Anonimna, žal mi je.

    Bom citirala:
    "Babice in porodničarji, ki zagovarjajo naraven porod še NIKOLI niso doživeli, da bi se mamica tako raztrgala, da bi bila epizotomija boljša (razen, če so za epizotomijo imeli res tehtne razloge in njihova statistika je krepko pod 10% epizotomij kot to priporoča SZO :)
    Takšno porodno osebje zna žensko vodit, ji svetovat, ji bit v oporo in pomoč, tako, da je njena (možna) poškodba raztrganine bistveno manjša od poškodbe epizotomije."

    Je osebe, ki ti pomaga, svetuje, so ti v podporo, tako, da ne prihaja do večjih raztrganin
    in je osebje, ki 70% izvaja epizotomije.
    Vse kar je nad 20% izvedenih epizotomij je NEOPRAVIČENIH!

    Ženske, so vas že vprašali ali želite roditi kleče, čepe
    ali želite epizotomijo?

    ReplyDelete
  4. DELO BABICE JE, DA TAKO VODI POROD, DA DO RAZTRGANIN NE PRIDE IN DA EPIZOTOMIJA NI POTREBNA. ŽAL JE TO V SLO PORODNIŠNICAH PRAVA REDKOST, SPLOH V MB. V FELDBACHU TE VPRAŠAJO VSAKIČ SPROTI KAKO ŽELIŠ RODIT, KAJ TI ODGOVARJA, DA SE JA NAJBOLJE POČUTIŠ IN DA POROD POTEKA SREČNO IN PRELEPO. NO TAKA JE MOJA IZKUŠNJA. MED PORODOM JE ŠKODA ENERGIJO TROŠIT ZA "KREGANJE" Z OSEBJEM, NAHJ UPOŠTEVAJO TVOJE ŽELJE.

    ReplyDelete
  5. Ja,
    ženska, ki je prišla rodit ni bolnica, je porodnica ;)

    ReplyDelete