Tuesday, February 1, 2011

stranski učinki umetnih popadkov

Navodila za zdravilo Pitocin ali Syntocinon so zelo stroga in jasna, a če pogledamo prakso, se osnovnih navodil v večini porodnišnic ne držijo!

Zdravilo je bilo priznano le za sprožitev poroda pri nosečnicah, kjer je to potrebno iz ključnega zdravstvenega razloga oz. iz razloga za reševanje življenj. Nikakor se zdravilo ne sme uporabljati pri zdravih nosečnicah in prav tako zdravilo ni bilo nikoli odobreno kot zdravilo za pospeševanje poroda.
Prav tako ga rutinsko dajejo po porodu kot sredstvo za krčenje maternice.

Uporaba umetnih popadkov drastično poveča možnost dokončanja poroda s carskim rezom.

Sploh pa nam ne predstavijo možne stranske učinke, ki so:

pri mami:
najpogostejše

*slabost 
*omotica
*bruhanje
*težji in turbolentnejši porod
*intenzivno ali nenadno krčenje maternice
*prekomerna krvavitev po porodu
*nenaravno poporodno krčenje maternice

in še
hipotenzija (nizek krvni talk)
tahikardija (moteno delovanje srca- prehiter oz. pospešen pulz)
aritmija (moteno delovanje srca- neritmičen utrip srca)
angina pektoris (moteno delovanje srca-  srčni krč ali prsna stiska)
anksioznost (živčna napetost: tesnoba, trema, napetost, živčnost, strah, zaskrbljenost)
epileptični napadi
subarahnoidna krvavitev
oslabljen pretok krvi v maternico
krči v želodcu
blažje alergične reakcije (izpuščaj, srbenje, otekanje, omotičnost, težave z dihanjem)
Anafilaksija- težje alergijske reakcije (izpuščaj, koprivnica, srbenje, težko dihanje, tiščanje v prsih, otekanje ust, obraza, ustnic ali jezika)
glavobol
zamegljen vid
ruptura maternice (pogosto pri uporabi 24 ur ali več)
ukrčena "porodna" mišica
hematom materničnega vratu
razpoke brazgotin (prejšnjega carskega reza)
raztrganine materničnega vratu
strjevanje krvi
zadržana posteljica 
poporodna povečana bolečina presredka in materičnega vratu
Afibrinogenemija, kar lahko privede do krvavitve in smrti
smrt


pri otročku:
slab sesalni refleks, težave pri dojenju
prekomerna utrujenost (spi neprekinjeno po več ur skupaj)
zadušitev
nepravilen srčni utrip (aritmija)
nepravilen srčni utrip (upad utripa)
Hipoksija (nezadostna preskrba tkiv s kisikom)
telesne poškodbe
krvavitve v očeh
epileptični napadi
porumenelost oči ali kože
neonatalna zlatenica
zaradi pomanjkanja kisika lahko posledično povzroči cerebralno paralizo in avtizem
smrt

13 comments:

  1. Od zgoraj navedenih stranskih učinkov sem jih imela 10, otroček pa na srečo le tri,..hm,...Le?

    ReplyDelete
  2. ...grozno...no, moj otrok je imel "le" 2...eden od teh je bilo dojenje...celo življenjemi bo šlo na jok zaradi tega..:(

    ReplyDelete
  3. Alenka :(
    Če kdaj potrebujete kakšen nasvet ali ramo za naslonit, je naše združenje tukaj za vas.

    ReplyDelete
  4. Zanima me ali je možno da ti dajo te umetne popadke brez da bi te vprašali za dovoljenje in ali jih sploh želiš? namreč ko prebiram te članke vse bolj sumim da so mi jih dali brez moje vednosti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seveda, tudi jaz sem jih dobila na tak način. Bili so mučenje, mislila sem, da tega poroda ne bom preživela. Vse je šlo narobe, otrokova prva ocena po Apgarju je bila slaba.

      Delete
  5. Ja, žal obstaja dovolj primerov, ko med. osebje (preveč) rutinsko uporabi sintetičen oxitocin.

    Pravilno je, da za vsak poseg dobijo privolenje, večina jih tudi tako deluje,
    a nekateri jih celo izvedejo rutinsko, kljub našim "protestom",
    ali pa nas o svojih posegih sploh ne obvestijo.

    ReplyDelete
  6. Kar verjeti ne morem kar berem, ogromno stranskih učinkov se je pri meni pojavilo, pri našemu zakladu, pa hvala bogu samo slab sesalni refleks, katerega nama je uspelo odpraviti v roku 11 dni. Namreč pri nama je porod bil dejansko sprožen in voden z umetnimi popadki, kajti bila sem odprta 3.5 cm, mehur cel, svojih popadkov pa nisem imela in vem da sem na koncu prebrala 3-mestno številko na ekranu, kjer se je kazala količina umetnih popadkov. Porod sam je bil precej težak. Tresla me je mrzlica, po porodu, pravzaprav po odpustu iz bolnišnice sem zelo otekla, pri meni se je sicer pojavil povišan pritisk in še bi se dalo naštevati.

    Kolikor pa se zavedam, pa me nihče ni vprašal ali si umetne popadke sploh želim. Če bi me karkoli vprašali, bi rekla, da bi najraje čakala ob budnem spremljanju, dokler ne bi dobila svojih popadkov. Glede na to, da sem bila odprta že 3.5 cm pa sploh vedela nisem, bi verjetno tudi dalje šlo prav lepo po naravni poti. Ravno tako nisem želela epiduralne, pa so mi tik predno se je začelo resno še rekli, da mi jo lahko namestijo kljub temu, da nisem bila na razgovoru.

    Tale članek me je izredno presunil.......vsekakor vem da pri naslednjem porodu, v kolikor resnično ne bo potrebno, ne bom dovolila umetnih popadkov.

    ReplyDelete
  7. Spoštovani!

    Prosila bi, če lahko dodte naslov strokovne literature iz katere ste črpali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z veseljem, prosim pošljite mi mail na andreja.kolenc@visfeminea.com

      Delete
  8. O,groza! Sama sem jih dobila,ker sem bila po 36h brez vode in z mocnimi popadki se vedno cisto zaprta..no,za zraven so mi dali se EA in glukozo,kar je povzrocilo fetalni distres..urgentni CR je bi najbolj grozovita izkusnja v mojem zivljenju..:'(

    ReplyDelete
  9. http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/porodnicar-babica-kriva-alexove-smrti

    ReplyDelete
  10. Tudi sama sem zelo skeptična glede možnosti za informirano izbiro, ki pacientu - nosečnici, pripada po zakonu. Ko sem vprašala za katero tabletko gre, sem v odgovor dobila vprašanje, kaj sem po poklicu! Zelo neprofesionalno! Na koncu sem dobila odgovor, vendar brez da bi mi kdorkoli obrazložil kaj o stranskih učinkih, brez da bi mogoče lahko izbiral med različniim tabletkami, brez da bi dobila možnost spremljanja stanja (saj sem bila zdrava, cela nosečnost brez problemov, le jetrni encimi so se povečali, kar pa seveda ni zanemarljivo). Kakorkoli že, pripravljala sem se točno na to, da bom zahtevala obrazložitev, da dobim čas za razmislek ... pa sem v realnosti "zmrznila", predvsem na račun odnosa zdravnikov in osebja, ki je tako hladen, brez razlag, sledijo nekim utečenim postopkom (ne da bi se zares prilagodili posameznici), ko kaj več vprašaš, pa dobiš take grde poglede, da samo še zapreš usta.
    Kakorkoli, moja izkušnja je še ena takšnih - po drugi tabletki (prostaglandin?), sem začela bruhat (skoraj brez prekinitve), driskat, treslo me je, in že to mi je v manj kot dveh urah vzelo toliko energije, da si nisem predstavljala poroda. Spraševali so me, če imam popadke - in kako naj vem, če imam popadke, če prvič rojevam, in če mi je slabo in ne zmoreš oceniti, kaj se dogaja!? Ne da bi sami takoj prepoznali stranske učinke ... Seveda je sledila porodna soba, nič odprta, popadki nimam pojma ali so bili ali ne, nekaj me je stiskalo, ampak mislim, da ni bilo to to, potem pa predrtje plodovih ovojev, zelena plodovnica, plod ogrožen in seveda v operacijsko sobo na carski rez. Vsekakor bi si želela drugačne izkušnje, priložnost, da me spremljajo in vsak dan merijo jetrne encime, morda pa bi doačakala svoje popadke ... konec koncev bi bil rezultat na koncu še vedno lahko enak, to je carski res, ki ga naredijo "mimogrede" kot pravijo - to je rutinska operacija, nič skrbeti.
    In ko otroka prinesejo očetu, rečejo "Tole je vaše", kot da si dobil poštno pošiljko.
    No, ocene je imel moje dete zelo slabe, si je pa opomogel v parih minutah. Razlog za carski rez je bil distres ploda - očitno je zaradi stranskih učinkov tudi on se čutil vedno bolj ogroženega, kar je pokazala tudi zelena plodovnica. Sicer pa zdaj ne zanam kakšnih stranskih učinkov.
    Sproženje poroda je v ljubljanski proodnišnici noro, sem dobila občutek, da malo brez občutka delajo vse skupaj. Za njih je to pač postopek, za nosečnico - porodnico je pa porod vse kaj drugega kot postopek! In tu se začnejo zadeve zaostrovati.
    Vsekakor bom pri naslednjem porodu probala biti še bolj informirana, ter najti porodnišnico, ki da priložnost za spremljanje nosečnice v primeru, ko mati in dete (še) nista ogrožena. Za kakšno izkušnjo se več kot priporočam!

    ReplyDelete