Wednesday, May 11, 2011

Miti o doulah - Resnice in zmote

Kdo slpoh je doula? Klik.


1. Če imam partnerja ne potrebujem doule 
    NI RES
Doule ne nadomeščamo nikogar, zato tudi nikakor ne nadomeščamo partnerja. 
Doule imamo svojo unikatno in zelo efektivno vlogo. Ena od naših glavnih vlog je, da povečamo učinkovito prisotnost partnerja in celo porodnega osebja.


Izjava atija:
"Ko sem prvič slišal za doule, sem jih imel za porodne vsiljivke. Zdaj ne vem, kako bi lahko kdorkoli uspel roditi brez njih.
Naša doula mi je res pomagala, da sem se med porodom zbližal s svojo ženo. Žena se spomni moje stalne podpore, ljubezen in znanja. Doule pa se spominja kot prijazne osebe, ki je bila v ozadju. Vsak bi moral imeti doulo, je neprecenljiva pomoč!"


Penny Simkin(legendarna doula) pravi:
"Medtem, ko doula verjetno ve več o porodu, obporodni pomoči in porodnišnicah, partner ve več o ženski, mamici, njeni osebnost, željah in potrebah. Še več, on ljubi žensko, bolj kot kdorkoli drug. "

2. Doula se bo vmeševala v moj porod
    NI RES
Doule se nikakor ne bomo vmeševale v tvoj porod! Doule sprejmemo vsakeršno tvojo željo, odločitev in jo tudi spoštljivo upoštevamo ter podpremo. Doule smo običajno tudi vir informacij, katere včasih samoinciativno podamo, kadar čutimo, da je morda pomembno, da dobiš dodatne informacije. Končna odločitev je vedno tvoja.

3. Ne morem si privoščit doule
    NI RES
Doule imamo različne cene (običajno nekje med 200eur in 800eur). Žal so naše storitve še vedno samoplačniške, a mnoge smo fleksibilne kar se tiče plačila. V kolikor je tvoja izbira doule tudi finačno pogojena, ti priporočamo, da pri ožji izbiri doul upoštevaš tudi faktor cene in možnost, način plačila. Nekatere celo sprejmemo možnost različnih kompenzacij za delni ali celo za celoten znesek.


4. Vse doule so alternativke
    NI RES 
Praktično vse doule smo si to delo izbrale iz srčne ljubezni do porodov, do pomoči mamici ob porodu. Ker smo večinoma res ljubeče in morda bolj povezane z naravo kot drugo poklicno porodno osebje, se lahko več doul ukvarja z alternativnimi pristopi, vendar tega tebi nikakor ne bo vsiljevala, morda ti bo le ponudila na izbiro.

5. Doule zagovarjajo naraven porod
    DELOMA JE RES
Ker imamo doule ta privilegij, da imamo izkušnje različnih porodov in ker lahko te izkušnje primerjamo, smo po večini zagovornice naravnega poroda, saj nam izkušnje kažejo vse prednosti, moč in lepoto naravnega poroda. Vsekakor pa kot profesionalne porodne spremljevalke sprejmemo vsakeršno izbiro poroda, pa naj je to z medikamenti, epiduralno ali pa je celo izbrani carski rez.
Doule smo pri porodu prisotne zate, za tvoj porod, za tvojo porodno izkušnjo !

6. Za carski rez ne potrebujem doule
    NI RES
Prav carski rez lahko zahteva dodatno čustveno, informativno podporo tako za mamico kot za partnerja. 
Izjava mamice:
"Doula mi je zelo pomagala, pomirila me je vsakič, ko sem se prestrašila ali sem se počutila nesigurno. Ostala je ob meni, ko se je moj mož šel oblačit za CR in ko je šel z najinim otročkom. Tako k sreči nisem bila 
nikoli sama in sem bila veliko bolj mirna." 

7. Ne potrebujem doule, saj imam porodno osebje
    NI RES
Porodno osebje pogosto istočasno skrbi za več "pacientk" hkrati, prav tako je njihova služba vezana na čas in ne na mamico, na njen porod. To pomeni, da te lahko, v času tvojega poroda, spremljata dve ali več različnih ekip porodnega porodnišničnega osebja.
Tudi če imaš srečo in si takrat edina, ki rojevaš, ti nabrž ne bodo mogli naklonit toliko pozornosti in podpore, kot ti jo lahko nudi doula.
Torej če najameš doulo imaš
 (oz. imasta s partnerjem) ob sebi osebo, ki je ob tebi samo za tebe, za tvoj (vajin, vaš) porod. Doule smo edini član podporne skupine, ki je konstantno prisotna, imamo znanje o fiziologiji poroda, ti stojimo ob strani, ti ponujamo odgovore, zagotovimo udobje, te spodbujamo, nudimo mir in zaupanje, sodelujemo s porodnim osebjem in jim tako lahko celo oljašamo delo. Z doulo in porodnim osebjem si zagotoviš optimalno in čudovito podporo!

8. Doula lahko govori v mojem imenu
     NI RES
Doule nikakor ne moremo govoriti v tvojem imenu! Lahko pa ti pomagamo (in/ali tvojemu partnerju), da se boš znala učinkovito zavzet zase, boš znala učinkovito komunicirat s porodnim osebjem, da bodo upoštevali in izpolnili tvoje želje. Prav tako ti bomo pomagale se jasno in dobro informirano odločat o postopkih, ki jih med porodom lahko predlaga porodno osebje.
Včasih je potrebno zastaviti prava vprašanja, da dobiš odgovore, ki jih potrebuješ. 

9. Ko srečaš eno doulo srečaš vse 
    NI RES
Doule smo osebe :)
Tako kot smo si ljudje med seboj različni, tako smo si tudi doule. Smo vseh starosti, obeh spolov, različnih izobrazb, različne navade, načini življenja, mišljenja,...
Naša raznolikost je tebi le v prednost, saj tako lahko poiščeš doulo, ki je zate nabolj primerna, ki je zate optimalna porodna spremljevalka.





Kdo slpoh je doula? Klik.

No comments:

Post a Comment