Sunday, January 23, 2011

porodna umrljivost v porodnišnicah višja kot pri porodih doma

Če bodo medikalizirani porodi šli tako naprej, se bo statistika umrljivosti ponovno obrnila v prid porodu doma oz. izven porodnišnic.

V Ameriki je iz 5% carskih rezov, v zadjih nekaj letih, procent narastel na 35%. S tem so se tudi drastično povečale številke, s porodom povezane komplikacije in smrtnost mater in novorojenčkov. Podobno se dogaja povsod po svetu, kjer je redna praksa medikaliziranih porodov.

Ko so porode selili v porodnišnice, so mame vabili k "večji varnosti", a žal je bila to laž. Namreč umrljivost povezana s porodom je bila v takratnem času v porodnišnici bistveno večja, kot pri porodih doma.

Zakaj? Kako?

Ignaz Philipp Semmelweis je že leta 1847 ugotovil, da se že samo z umivanjem rok zmanjša možnost poporodne umrljivosti mamic in otročkov. Nažalost je bila njegova ugotovitev, da so "krivi zdravniki", posmehovana in neupoštevana.


Leta 1850 je javno predaval o svojih rezultati. Njegova dognanja je medicinska skupnost sprejela hladno, če že ne sovražno. Njegova opažanja so bila v nasprotju s takratnim znanstevnim mnenjem, ki je verjela, da so bolezni posledica neravnovesja "valžnosti" v telesu. Nikakor ni bilo mogoče, da bi za njih bili krivi tudi zdravniki sami!
Prav tako so trdili, da tudi če bi bila njegova ugotovitev pravilna, bi pranje rok pred vsakim zdravljenjem nosečnice, kot je Semmelweis svetoval, bilo preveč dela. Sporno je tudi bilo, da bi s tem, ko bi priznali njegova dognanja, priznali, da so prav zdravniki povzročili toliko smrtnih žrtev.

Semmelweis je preživel 14 let v razvoju njegovih idej in z lobiranjem za njihovo sprejetje. Zaključil je s knjigo, ki jo je napisal leta 1861. Knjiga je prejela slabe ocene in on se je odzval s polemiko. Leta 1865 je utrpel živčni zlom,  sprejet je bil v umobolnico, kjer je kmalu umrl zaradi zastrupitve krvi.
Šele po smrti dr.Semmelweisa je bila njegova teorija o klicah in razvoju bolezni priznana.
Sedaj je poznan kot pionir antiseptične politike in preprečevanja bolnišničnih bolezni.


Iz zgodovine se lahko ogromno naučimo!

No comments:

Post a Comment