Thursday, January 20, 2011

Resnice o kolikah

Obstajata dve vrsti kolik.

Moderne kolike ali Sinaptične kolike
in
Prave kolike ali Črevesne kolike

oboji so posledica določene nerazvitosti in seveda lahko za oboje rečemo samo Kolike ;)
Važno pa je, da pravilo prepoznamo za katero vrsto gre, saj le tako lahko pravilno pomagamo.


Vsi človeški mladiči so nedonošenčki!
Kaj to pomeni?
To pomeni, da se tudi donošeni otročki rodijo 3-4 mesece prehitro, saj v prvih 3-4 mesecih našim otročkom še dozorevajo in se razvijajo nekatere osnovne življenjske funkcije.


Kakšni so skupni prepoznavni znaki kolik?
Otrok neutolažljivo joče, se pači, v obraz pordeva (tudi do vijoličastega odtenka), se krči(nogice naglo krči in steguje).


Moderne kolike ali Sinaptične kolike
Prepoznamo jih predvsem po tem, da otroček postane nemiren in se prične jokati ob točno določenem času z določeno dolžino joka.
Običajno je to čas v večernih ali v poznih popoldanskih urah, a ni nujno.

Te kolike so posledica še ne razvitih (prenosov) sinaptičnih impulzov.
Otrok s spremljanjem okolice in dogodkov v okolici sprejema odločene impulze, ki jih ponavadi v večernih urah "ponovno predela". Ker pa se sinapse še razvijajo do 3-4 meseca, so razvite sinapse preobremenjene, saj ne morejo obdelati delo vseh (še ne razvitih) sinaps.
Posledica je, da otrok občuti "overload" in neutolažljivo joče.

Kako lahko pomagamo pri "Modrenih kolikah"?
Predvsem moramo otroka razbremenit dodatnih impulzov. Z otrokom se umaknemo v miren, tišji, zatemnjen prostor in ga pestujemo, dojimo,... poskušamo ga mirit, kot bi mirili prestrašenega ali zelo žalostnega otročka.
Običajno se zelo lepo odzivajo na kengurujčkanje, nežno pozibavanje, rahlo "hopsanje", tiho mrmranje, ob zvoku "šššššššššš š š š š", omogočimo mu "varnost temenca"(njegovo glavico oz. teme prislonimo pod našo brado, njegov obrazek pa naslonimo na naše grlo)...
Vsak otrok je individualen, mamica naj mu prisluhne in se odzove z ustrezno tehniko pomirjanja.
Kemija, razne kapljice za kolike tukaj niso učinkovite, razen, če so določene za to vrsto kolik.

Preventiva?
Otroku v obdobju, ko doživlja to vrsto kolik, omogočimo, da dan poteka brez odvečnih impulzov iz okolice (zvok, svetloba, dotiki,... ). Obiski, sprehodi, nakupi naj bodo čim bolj umirjeni, čez dan uporabimo tehniko masaže dojenčka, ki stimulira razvoj sinaps, otroka več krat kengurujčkamo, tudi štručkanje je zelo priporočljivo,...


Prave kolike ali Črevesne kolike
Prepoznamo jih predvsem po tem, da se otrok joče v naključnem času in dolžini in ima redno ali občasno "zelen" kakec.

Zelen kakec pa sam po sebi ni znak za kolike, večkrat je vzrok zelenega kakca pri dojenih otročki, ta, da otroček popije premalo "zadnjega mleka". Pri zelenem kakcu je vedno dobro poklicat svetovalko za dojenje.


Te kolike so posledica še nerazvitega črevesja.
Nezrelo črevesje, ki ponavadi še dozoreva 3-4 mesece, ne more "pravilno" oz. povsem prebaviti mleko, pa tudi če je najboljše (materino mleko), zato nastajajo plini, ki povzročajo črevesne krče, bolečino in otrok joče.

Kako lahko pomagamo pri "Pravih kolikah"?
Predvsem moramo otroka razbremenit črevesnih krčev.
To lahko dosegamo s spiralno masažo trebuščka:
otročkov trebušček rahlo naoljimo (obstajajo kreme in posebna olja za masažo trebuščka) in v smeri urinega kazalca, začnemo od popka navzven spiralno krožit. Nekaterim dojenčkom je dovolj, če se masira le z dotikom, drugim pa je potrebno z občutkom nameniti večji pritisk. 
Mnogim otročkom pomaga, da se podojijo in s tem "potisnejo oz. poživijo" prebavo.
Vsekakor pa vedno pomaga, da otročka pesujemo in ga pomirjamo z različnimi prijemi.
Tudi tukaj je kengurujčkanje zelo uspešno. 

Kemija, razne kapljice za kolike, homeopatska zdravila,... tukaj lahko pomagajo. Prosim pred uporabo zelo temeljito preučite sesatvine in se z primerno, odgovorno osebo pogovorite o možnih stranskih učinkih ali (dolgoročnih) posledicah!!!

Preventiva?
Otrok, ki je dojen priporočamo mami, da iz prehrane začasno izloči mlečne in jajčne izdelke. Prav tako tudi prehrano, ki po maminem občutku tudi lahko povzroča nevšečnosti.
Otrokom, hranjenim s prilagojenim mlekom, se priporoča, da se posvetujete z odgovorno osebo, da izberete primerno oz. formulo prilagojeno za otroke s kolikami.

Prav tako nekatera zdravila in prehranbeni dodatki lahko povzročajo dodatne težave, zato se o njihovi uporabi posvetujte z odgovrno osebo!



Seveda obstaja tudi možnost, da otroček doživlja obe vrsti kolik!
Kaj narediti?
Kar znamo in zmoremo, ter počakamo, da sinapse in črevo dozori.



Včasih otrok joče tudi iz drugih razlogov, recimo, ponovna lakota (tudi mi smo kdaj bolj lačni, drugič manj), žeja, strah, oblačilo pika, "reže", zebe, vroče, ...
Zato priporočamo podoj in kengurujčkanje, s tem lahko odpravimo vse moteče faktorje ;)

.

5 comments:

  1. To o modernih kolikih je pa nekaj čisto novega. Zanimivo.

    ReplyDelete
  2. Anonimni,

    študijo (ki je bila že vsaj dve leti stara) o modernih kolkih sem brala 3 leta nazaj, zato to ni nekaj novega temveč se o tem preprosto ne govori, ker za to (še) ni zdravil ;)
    Pomaga cartljanje, nošenje otročka in kengurujčkanje.
    Žal ponavadi
    v našem modernem svetu ni časa za takšno starševstvo oz. ni moderno.
    Mamice se pogovarjajo o najnovejših modelih vozičkov in "tekmujejo" katera ima novejšega, lepšega,...
    Tiste, ki pa imajo otročke v nosilkah, pa so izobčene alternativke :(

    Sicer pa je ponavadi po 3-4 mesecih že vse pozabljeni ;)
    (Andreja Kolenc)

    ReplyDelete
  3. tole o modernih kolikah je zelo zanimivo. Namreč moja punčka je takole ob večerih začela neutolažljivo jokat, pa ni krčila nogic ali imela drugih znakov črevesnih kolik. Tudi če sem ji dala kapljice proti vetrovom ji ni pomagalo.Zelo sem vesela, da mi je notranji instinkt dal vedeti kaj narediti, da sem prisluhnila potrebam svojega otročka, saj sem jo ravno s kengurujčkanjem, s tem, da sva se sami umaknili v sobo in pocrkljali, umirila. Zdaj je stara 3 mesece in pol in je najbolj dobrovoljen otroček. Popolnoma se strinjam, da je danes pomembno vse drugo, samo na počutje otročka se pozablja. Prav hudo mi je ko vidim mamico, ki se je več let trudila da bi zanosila, sedaj ko je pa noseča, ji je pa pomembno samo to kako drag voziček bo imela, katera oblačila dragih znamk bo otrok imel itd,...namesto da bi uživala v teh sladkih trenutkih z pikico v trebuščku, in se za spremembo posvetila njemu ne pa materjalnim stvarem.

    ReplyDelete
  4. Mojca, čudovito napisano.
    Res je, najbolje lahko naredimo, če prisluhnemo sebi in otročku.
    Uživajta, cartljajta, kengurujčkajta se še naprej!

    ReplyDelete
  5. Tudi meni je ta članek zelo pomagal, saj sploh nisem vedela, da obstajata dve vrsti kolik. Ko smo že mislili, da so ta hudi krči za nami, se je pri 2,5 mesecih pojavilo zeleno blato. Seveda sem prečesala vse forume, kaj to pomeni, ker znaki so bili podobni krčem, a nisem vedela, če je kaj narobe. Kolegica mi je rekla, da to pomeni, da je dojenček lačen. Za mene je bila to totalna katastrofa in osebni poraz, da otroku ne morem dati dovolj hrane. V tem joku je namreč tudi zavračala dojko, pa sem bila že čisto zmedena, kaj delam narobe. A kljub temu joku je naša dojenčica ponoči spala tudi po 6,7- torej najverjetneje ni bila lačna. Ko pa sem prebrala ta članek, pa sem bila zelooooo pomirjena in videla, da gre samo za drugo obliko krčev. Hvala!

    ReplyDelete